Wartość energetyczna to ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ).

Oznaczanie wartości energetycznej

Z dniem 13 grudnia 2016 zaczyna obowiązywać rozporządzenie UE 1169/2011 w sprawie dostarczania informacji o żywności. Zgodnie z nowymi wymaganiami producent musi określić i zadeklarować podstawowe parametry swojego produktu w tym:

  • Wartość energetyczna

  • ilość tłuszczu,

  • zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych,

  • zawartość węglowodanów i cukrów,

  • zawartość białka

  • zawartość soli.

[column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”false” extended_padding=”true” background_color=”#e5e1e1″ background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” hide_bg_lowres=”false” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/1″ last=”true”]

Jedna kilokaloria żywieniowa (1 kcal lub 1000 kalorii) to ilość dostępnej przez trawienie pożywienia energii (ciepła), jaka podniesie temperaturę jednego kilograma wody o jeden stopień Celsjusza.

[/column]

W sprawie oferty badań wartości odżywczej oraz GDA prosimy o kontakt z Biurem Obsługi Klienta pod numerem tel: 22 379 25 20 lub biuro@wptheme.ekolabos.pl